Quantcast
Channel: Nyhet – NyttiOs.no
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11218

Pass på påskepakkingen!

$
0
0

PakkingBil Illustrasjonsbilde1 MA2016 HEHEn barneleke eller et nettbrett kan bli uhyggelige prosjektiler ved kraftig oppbremsing.

Få nyhetsoppdateringer fra  NyttiOs på Facebook!

Det er ikke bare å hive påskebagasjen inn i bilen i hastverket før ferieutfarten. For løse gjenstander og tyngre last kan bli livsfarlig i en bråstopp. Pakk riktig for en sikker biltur, oppfordrer MA – rusfri trafikk og livsstil.

– Farene ved en kollisjon kan komme fra uventet hold. Mens bilbeltet og kollisjonsputene redder deg og dine i første omgang, kommer en farlig overraskelse bakfra: Løse gjenstander og lasten du ikke hadde tenkt på å sikre! Det er lett å la seg stresse, men pakkingen må planlegges, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA.

Store krefter
For når selve bilen har bråstoppet i en oppbremsing eller kollisjon, beholder de løse gjenstandene og lasten farten sin til de blir stoppet mot ett eller annet inne i kupeen. Det kan være deg og de andre som blir truffet med enorm kraft og får alvorlige skader først og fremst i hodet, nakken og i brystet.

En barneleke eller et lesebrett kan bli uhyggelige prosjektiler. Selv i normal kjørehastighet vil en bråstopp gjøre at de får mangedobbel tyngde. Bare tenk deg følelsen av å få en vannflaske på 1 kg kastet hardt mot deg eller å få den i hodet fra 2. eller 3. etasje. Selv i en så moderat fart som 70 km/t, vil en «lett» litersflaske kunne treffe deg med et trykk på nærmere 200 kg.

Riktig plassering
Det er få biler som er utstyrt med gitter eller nett som sikring mellom bagasjerommet og kupeen. Derfor bør du ikke pakke høyere enn bakseteryggen. Hattehyllen er egentlig ikke egnet til å legge ting av noen særlig tyngde på. Dette er et farlig utgangspunkt for å sende selv små gjenstander fremover som prosjektiler. Du må også sikre at du har utsyn bakover.

De mindre, løse og harde tingene bør du plassere på et sted der de ikke får fritt spillerom i fartsretningen; i sidelemmene på dørene, i hanskerommet eller i andre oppbevaringsrom.

De store og tyngre tingene plasseres best innerst og nederst mot bakseteryggene i bagasjerommet. Bagasjen bør ligge så tett opp til baksetene som mulig, slik at det ikke får en «rambukkeffekt» i en bråstopp. Bruk også lastestropper for å feste tung bagasje som kan forårsake alvorlige personskader, hvis setene skulle bli slått ut av posisjon.

Vektgrenser
Dersom det ikke er plass til all bagasjen inne i bilen, pakker mange på takstativet eller i skiboksen. Her bør du ha de lettere tingene som tar stor plass.

Husk at det er grenser for hvor tungt det er lov å laste en bil. Enten du legger tyngden inne i bilen eller på taket, skal du finne tallene for hva som er lov i vognkortet. Skulle du bli stoppet av Statens vegvesen som måler vekten til å være over det lovlige, blir du der og da nødt til å lesse av noe – eller noen – til bilen får lovlig vekt.

En fullastet feriebil får også andre kjøreegenskaper enn du er vant til. Bremselengden øker og bilen kan oppføre seg annerledes i svingene, hvis for eksempel en SUV får ekstra høyt tyngdepunkt med full taklast. Riktig dekktrykk er en selvsagt foranstaltning!

Rustet for turen
Det kan være lurt å ha en reiseveske med det nødvendige under reisen, slik at du slipper å omkalfatre all lasten på jakt etter lunsjpakken eller kartboken. Det er også greit å ha varseltrekanten i beredskap, slik at den er lett å finne sammen med refleksvesten, dersom du blir nødt til å stoppe i veikanten.

– Hensynet til passasjerene må komme først for å få en hyggelig tur. Pass på at eventuelle barneseter fortsatt sitter slik de skal, og at det er tilstrekkelig med plass rundt dem. Og husk at det ikke bare gjelder å trygge oss mennesker, for også kjæledyrene må få skikkelig sikring, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 11218