Naboer krangler som aldri før. Og det er hekker og trær som skaper mest krangel.
Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs.com)
Få nyhetsoppdateringer fra NyttiOs på Facebook!
Halvparten av alle nabokrangel-sakene If Skadeforsikring får innmeldt skjer i disse dager.
Hekker og trær ligger på krangletoppen. I noen tilfeller har folk tatt seg inn på tomten til naboen og hogd ned trær mens naboen var bortreist. Andre spør om lov til å hogge og får nei, men velger å hogge likevel. Da havner saken ofte i rettsapparatet, melder If Skadeforsikring i en pressemelding.
- Naboer krangler som aldri før – og over hele Norge. Utbetalingene etter nabokrangler har
eksplodert de siste 4 årene. I følge våre beregninger krangles det for mellom 70 og 80 millioner kr i Norge årlig, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass.informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.
All time high
- I 2012 utbetalte If alene ca. 18 millioner kroner på nabotvister, dette fordelt på nær 900 saker. Dette er en økning i utbetaling på 50 % bare de siste 4 årene. Halvparten av sakene har sitt utspring om vår og sommeren når hagearbeidet starter opp, og det er trær og busker som er gjennomgangstema på denne årstiden. Resten av året dreier det seg helst om veirett og grensetvister, sier Jorunn Stiansen Raanes, leder for Spesialskader i If.
Folk tar seg til rette
Å eie og disponere egen eiendom er utbredt i Norge. De fleste av oss reagerer når andre
mennesker tar seg til rette på vår eiendom uten å spørre om lov. Mange av nabokranglene kunne nok vært unngått hvis begge parter hadde mer forståelse og respekt for hverandre og folk hadde klart å finne praktiske og minnelige løsninger, sier Raanes.
Spesielt trær og busker setter sinnene i kok. Det mest vanlige er at trær vokser seg store og skygger for sol eller utsikt hos naboen. Vi har eksempler på at naboer som er sjenert av store trær og busker hugger eller beskjærer dem uten å spørre om lov. Andre spør om lov, og opplever å få nei, og da blir lett rettssystemet neste instans.
Veirett og kjøring på annen manns privateiendom til egen bolig, er et annet konfliktområde.
- Dette er en konflikttype som er økende, og som nok skyldes at det skjer en fortetting i bynære strøk. Dette fører til at veier som tidligere var lite brukt nå brukes i langt høyere grad, samtidig som bruken av veien har større omfang fordi det ofte finnes flere biler i hver husstand, sier Raanes
Krangel om dukkestue havnet i retten
Noen naboer krangler mer enn andre, og to ikke fullt så gode naboer i østfold har hatt tre saker for retten den siste tiden. Krangel om en dukkestue, uenighet om en vei og en garasjeplass har ført til en samlet utbetaling til advokater og sakkyndige på vel 200.000 kroner. Uenighet om et stor blodbøk like utenfor Oslo endte etter lang tids krangel for retten der eieren ble dømt til å hugge ned treet samt at han måtte betale både egne og naboens saksomkostninger, totalt kr 250 000,-. Tvist om rett bruk av båtplass og gangsti i Os utenfor Bergen endte med tap i domstolen, hver av partene måtte ta egne saksomkostninger på hhv kr 90 000,- og 120 000,-.
Krangling dekket under villaforsikringen
Rettshjelpdekningen under en villaforsikring dekker nødvendige advokatutgifter i forbindelse med slike tvister. Maksimalbeløpet er kr 100 000,- og egenandelen er kr 4000,- samt 20 % av totalsalæret. Havner saken i retten så ser vi at utgiftene ofte overstiger kr 100 000,- og da må partene ta en større del av kostandene selv. Forsikringen dekker heller ikke idømte saksomkostninger, dvs. dersom en blir dømt til å betale den andre partens saksomkostninger.
Naboforhold settes på prøve
For naboer som er i tvister er dette alltid en trasig sak. Naboforholdet settes virkelig på prøve og mange glemmer underveis at de også skal bo sammen som naboer etter at tvisten er løst. I mange saker burde nok advokatene vært flinkere til hjelpe klienten til også å fokusere på dette. Klarer en løse problemet i en minnelighet så løses saken både raskere og rimeligere samt at det gode naboforholdet bevares, sier Jorunn S. Raanes.
