Quantcast
Channel: Nyhet – NyttiOs.no
Viewing all 11412 articles
Browse latest View live

Bil utfor veien

$
0
0
Arkivfoto: Jan Petter Svendal

Nødetater på plass på Hegglandsdalsvegen ved Hesthaugen.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Politiet fikk melding klokken 17.07 om trafikkulykke på Hegglanddalsvegen ved Hesthaugen/ Vallabruo.

– Bil har kjørt utfor veien. Nødetater er på stedet, melder Vest politidistrikt.

Det var en person i bilen.

– Bevisst, og blir tatt hånd om av helse.

Fører ble tatt med til legevakten for en sjekk.

Bilen har kjørt utfor ved Vallabruo. Bilen har havnet i elven, men står på alle fire hjulene.

– Bilen står i elven, ingen fare for forurensing. Bilberger vil ta seg av bilen i løpet av kvelden. Trafikken går som normalt, sier brannsjef Eivind Hovden til NyttiOs.no.


Ingen friske, fullvaksinerte personar på respirator

$
0
0

– Dette viser at vaksinen gir svært godt vern mot å bli alvorleg sjuk og hamne på respirator ved ei intensiveining.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

I november og desember 2021 har det ikkje vore nokre friske, fullvaksinerte pasientar som har trengt respiratorbehandling for covid-19 ved intensiveiningane på sjukehusa i Helse Vest. Det viser nye tal.

Under åtte prosent av vaksne i Noreg er ikkje vaksinerte mot covid-19. Samtidig viser nye tal at denne gruppa er overrepresentert blant dei sjukaste på intensiveiningane på sjukehusa i Helse Vest. I november og desember 2021 var 27 av 38 pasientar (71 prosent), som måtte ha respiratorbehandling på intensiveiningane ved sjukehusa i Helse Fonna, Helse Førde, Helse Bergen, Helse Stavanger og Haraldsplass Diakonale Sjukehus, uvaksinerte. Elleve pasientar (29 prosent) var vaksinerte. Av dei var åtte pasientar (21 prosent) immunsupprimerte, og dei siste tre pasientane (åtte prosent) hadde risikofaktorar for å utvikle alvorleg covid-19 sjukdom.

– Dette viser at vaksinen gir svært godt vern mot å bli alvorleg sjuk og hamne på respirator ved ei intensiveining. Dei einaste som ikkje oppnår det gode vaksinenvernet, er stort sett dei immunsupprimerte pasientane, seier Stig Gjerde, leiar av Regionalt intensivnettverk i Helse Vest og seksjonsoverlege ved intensivmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus.

Immunsupprimert vil i denne samamhengen seie pasientar som får immundempande behandling på grunn av annan sjukdom og har teke vaksinen, men kroppen har ikkje respondert tilstrekkeleg på han. Til saman har 38 pasientar vore behandla med invasiv respirator på sjukehusa i Helse Vest i november og desember.

​Ingen friske og fullvaksinerte trengde respirator

Regionalt intensivnettverk vart starta då pandemien kom til Noreg og er eit nettverk som består av alle intensiveiningane i Helse Vest. Nettverket har no samla inn tal frå intensiveiningane i Helse Fonna, Helse Førde, Helse Bergen, Haraldsplass Diakonale Sjukehus og Helse Stavanger i november og desember 2021. Tala omfattar berre intuberte pasientar, som vil seie pasientar som er behandla med invasiv respiratorstøtte – og utgjer dei aller dårlegaste pasientane. Pasientar som har fått respiratorstøtte via maske (som NIV eller CPAP) er ikkje talde med her.

– ​Vi ser av tala at det ikkje har vore nokon friske og vaksinerte personar som har trengt respiratorbehandling for covid-19 ved sjukehusa i vest i desse månadene. Same tendens ser vi for januar, seier Gjerde.

– Ta vaksinen

Med utgangspunkt i tala er det enkelt for Gjerde å oppmode folk til framleis å ta vaksinen.

– Tala viser at vaksinen er avgjerande. Vi opplever at folk truleg tek avgjerda om ikkje å vaksinere seg på feil faktagrunnlag. Når uvaksinerte får vite realitetane og fakta, så ville dei kanskje vore vaksinerte likevel. Derfor oppmodar vi alle som har moglegheit til å vaksinere seg, om å gjere det, avsluttar Gjerde.

På grunn av personvern er tala slått saman for alle sjukehusa på Vestlandet til eit regionalt nivå –​ og er for små til at dei kan brytast ned til kvart sjukehus. Tala omfattar alle som har trengt invasiv respiratorbehandling på sjukehusa i denne perioden på sjukehusa i Helse Vest, uavhengig om pasientane er registrert busette i Noreg​.​

Tatt for tyveri av øl

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Ble gjenkjent på overvåkingsvideo.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

I 14.30-tiden mandag ble politipatruljen i Os oppmerksom på en mann i 40-årene som passet til overvåkningsvideo fra tyveri i butikk.

– Butikken i nærheten av Os sentrum hadde tidligere meldt om tyveri av 10-pakning med øl ved å gjemme den i barnevogn. Mannen vedkjente seg hendelsen, men hevdet det var en forglemmelse, sier politioverbetjent Christine J. Grindstein til NyttiOs.no.

Fikk melding om flere nesten-påkjørsler

$
0
0

Var også borti motgående bil og blomsterkasse.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

I 17-tiden mandag fikk politiet i Os melding om flere nesten-påkjørsler av personer. Politiet fikk også melding om påkjørsel av bil, hvor motparts speil og forskjerm ble skadet, samt påkjørsel av en betong-blomsterkasse i Os sentrum.

– Bilen kjørte like etter opp på autovern ved bro i nærheten av Borgafjell skule, og bilen veltet ned i elven. Det var bare bilfører i bilen, mann i 70-årene, Han ble tatt hånd om av forbipasserende. Det var tale om lav fart da siste hendelse inntraff. Bilfører ble fraktet til Haukeland for videre helseundersøkelse. Det er mindre personskade på bilfører. Det er opprettet sak på forholdet, sier politioverbetjent Christine J. Grindstein til NyttiOs.no.

Les også: Bil utfor veien

Vil falle mellom 100 og 200 millimeter nedbør på Vestlandet

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Det er sendt ut farevarsel om regn, skred og flomfare.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

En «tropisk regnskur» vil skylle inn over landet denne uken. Onsdag og torsdag kommer et lavtrykk inn over landet og det blir store nedbørsmengder på kysten.

– Vi forventer en alvorlig situasjon som krever forberedelse og som kan medføre alvorlig skade, sier Elise Trondsen i flom- og jordskredvarslingen til NVE til NRK.

NVE har satt faregrad til oransje for regn i Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland.

– Onsdag og torsdag vil det falle mellom 100 og 200 millimeter nedbør på Vestlandet, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

– Politi, brann og redning, ambulansetjesten og avdeling for samferdsel og VA i Bjørnafjorden kommune er i dialog og har samordnet seg med tanke på forebygging og beredskap, melder Bjørnafjorden kommune. 

Og det skal regne helt til topps i fjellene. Med det dårlige været kommer også varmegradene, og dermed også meget stor rasfare, oransje farevarsel.

Onsdag kan det bli så mye som ti grader på Vestlandet, og torsdag muligens enda mer.

– Fra torsdag kveld kan vi kanskje bikke ti grader enkelte steder også på Østlandet, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill til NRK.

Det er også meldt om kraftig vind. Meteorologane har sendt ut gult farevarsel for Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms.

Stenger på Fanafjellsvegen/Sperrevikvegen

$
0
0

Onsdag skal det støpes betongrekkverk.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Onsdag 12. januar vil det bli utført støping av betongrekkverk på fv.5158 Fanafjellsvegen/ Sperrevikvegen.

Det medfører at veien blir stengt i ca. 1 time ved kommunegrensen i Djupvik. Tidsrommet for stengingen er mellom kl. 09.22 og kl. 10.36 (bussruter går som normalt), melder Statens vegvesen.

Omkjøring i stengingsperioden er via E39.

Front mot front på E39

$
0
0

To personer involvert.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Tirsdag ettermiddag klokken 1647 melder politiet at nødetatene er på vei til ulykken som har skjedd på E39 like i nærheten av krysset til Bontveit.

To biler, front mot front. Ulykken har skjedd rett før avkjørselen til Bontveit. 2 personer involvert, begge er våkne og oppegående. Ambulanse er på stedet. Begge førere blir tilsett av ambulansepersonell, melder Vest politidistrikt.

Bilberger er på stedet.

– Begge kjørefelt er sperret, det blir meldt om store trafikale utfordringer.

Bensinstikk og alarm

$
0
0

Politiet var også ute på an alarm i barnehage.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

I 12-tiden tirsdag skal det ha vært et bensinstikk fra bensinstasjon utenfor Os sentrum.

– Bensinstasjon har kjennemerke på bilen, men har ikke lykkes i å komme i kontakt med eier. Bensinstasjon vurderer å anmelde forholdet, sier politioverbetjent Christine J. Grindstein..

I 01-tiden natt til onsdag gikk det en alarm i en barnehage på Lysekloster. Politiet og teknisk vakt i kommunen dro til stedet.

– Det var ingen tegn til innbrudd, og det var brannalarmen som hadde utløst en liten feilmelding. Alarm ble tilbakestilt.


Mye ruskjøring også i 2021

$
0
0
Illustrasjon. Foto: Leserbilde

Et snitt gir 26 rusanmeldte førere hver eneste dag. I Vest politidistrikt er tallene omtrent som året før.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Ferske tall fra UP (Utrykningspolitiet) viser at hele 9578 bilførere blåste til rødt i 2021 – det tilsvarer 26 rusanmeldte førere hver eneste dag.

Sammenlignet med 2020, er det en nedgang på 790 anmeldte totalt. I Vest politidistrikt er det omtrent uforandret i forhold til fjoråret med 11 færre anmeldte. Øst og Sør-Vest politidistrikt er de to eneste politidistriktene som har hatt en økning, henholdsvis på 76 og 34 anmeldte. Det har vært størst nedgang i Sør-øst-politidistrikt med 264 færre rusanmeldte.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, mener at politiet gjør et godt arbeid ute på våre veier, men minner om at antall anmeldte kun representerer toppen av isfjellet.  

– Ruskjøring er et stort problem i samfunnet og veikantundersøkelser tyder på at det hver eneste dag kjøres rundt 200 000 km der bilføreren er alkoholpåvirket, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.  En fjerdedel av dødsulykkene i trafikken skyldes at fører er påvirket, og vi når ikke Nullvisjonen om null drepte og hardt skadde før vi har fått bukt med ruskjøringen, konstaterer hun.

Aldersgruppen 25 – 34 år er aller verst, og de mellom 35 – 44 år følger på. 9 av 10 rusanmeldte er menn.

– Det er forstemmende at voksne folk ikke tar inn over seg konsekvensene av å kjøre ruspåvirket, sier Kristoffersen. De tre siste årene har totalt 84 personer mistet livet i trafikken grunnet ruskjøring. Mange av disse er helt uskyldige ofre, som mister livet fordi en annen har tatt et uakseptabelt valg.

– Tips politiet ved ruskjøring
Tips fra publikum utgjør normalt halvparten av de som politiet tar, men i fjor gjaldt det langt flere siden politiet ikke kunne gjennomføre vanlige ruskontroller grunnet pandemien og smittevernhensyn.

Kristoffersen er tydelig på at vi også i året som ligger foran oss, må hjelpe politiet for å forhindre fyllekjøring.

–Det er flott at publikum tipser politiet og det er bedre at du tipser en gang for mye. Sammen kan vi skape tryggere rammer i trafikken, avslutter hun.

Ring 112 når du vil tipse om en som tenker å kjøre i fylla eller hvis du observerer mistenkelig kjøreatferd.  

Fri- og feriedagane for neste skule- og barnehageår

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Det vært 5 utviklingsdagar, og første skuledag til hausten vert 16. august

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Barnehage- og skulerute for Bjørnafjorden kommune skuleåret 2022–2023 er administrativt vedtatt. Barnehage- og skuleruta for grunnskulen skal utformast som lokal forskrift, jf. opplæringslova §2-2.

Høyringspartar har vore grunnskulane i Bjørnafjorden kommune, organisasjonane og skulane sine rådsorgan, representert ved FAU og SU.

– Vi sendte òg til barnehagane og deira organisasjonar og rådsorgan, melder Bjørnafjorden kommune.

– Vi bad skulane og barnehagane om å distribuere dokumenta vidare til medlemmane i barnehagen eller skulen sine rådsorgan. Andre som ønskte å uttale seg om framlegget til skulerute, kunne òg gi høyringsuttalar.

Høyringa blei kunngjort på Bjørnafjorden kommune sine nettsider.

– Det kom inn tre høyringssvar. Ingen av framlegga til endringar i høyringsuttalane blei tatt til følgje.

BARNEHAGE- OG SKULERUTE FOR BJØRNAFJORDEN KOMMUNE 2022/2023

August 2022Kva skjer?SFO
1.8–5.8 og 8.8–12.8Ferie-SFO
11.8Utviklingsdag. Elevane har fri og barnehagane er stengde
15.8Utviklingsdag. Elevane har fri, barnehagane er stengdeSFO stengt
16.8Første skuledag
Oktober 2022
10.10–14.10Haustferie for skulane. Barnehagane er opneFerie-SFO
November 2022
4.11Utviklingsdag. Elevane har fri, barnehagane er stengdeSFO stengt
Desember 2022
21.12–30.12Juleferie. For opningstid i barnehagane, sjå vedtektene*SFO stengt
Januar 2023
2.1Utviklingsdag. Elevane har fri, barnehagane er stengdeSFO stengt
Februar-mars 2023
27.2 –3.3Vinterferie for skulane. For opningstid i barnehagane, sjå vedtektene*Ferie-SFO
April 2023
3.4–10.4Påskeferie. For opningstid i barnehagane, sjå vedtektene*SFO stengt
Mai 2023
1.5Arbeidarane sin dag. Offentleg høgtidsdag. Skulane og barnehagane er stengdeSFO stengt
17.5Grunnlovsdag. Offentleg høgtidsdag. Skulane og barnehagane er stengdeSFO stengt
18.5Kristi himmelfartsdag. Offentleg høgtidsdag. Skulane og barnehagane er stengdeSFO stengt
19.5Utviklingsdag. Elevane har fri, barnehagane er stengdeSFO stengt
29.52. pinsedag. Offentleg høgtidsdag. Skulane og barnehagane er stengdeSFO stengt
Juni 2023
20.6Siste skuledag
21.6-23.6 og 26.6-27.6Ferie-SFO

Trafikkulykke ved brannstasjonen

$
0
0

Nødetatene er på stedet. En bil involvert.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

I 18-tiden ble det meldt om trafikkulykke på E39 ved Moberg, en bil involvert.

– E 39 Halhjemsvegen ved Os brannstasjon, trafikkuhell. Nødetater er på stedet og det er litt trafikale utfordringer, melder Vegtrafikksentralen klokken 18.07.

Klokken 18 er veien åpnet igjen.

– E39 Halhjemsvegen er åpnet igjen etter trafikkuhell, melder Vegtrafikksentralen.

Det er meldt om store materielle skader på bilen, men ingen personskader.

Her var både brann, politi og ambulanse raskt på stedet, dette var nemlig like ved brannstasjonen på Moberg.

– Det var en singelulykke hvor det var kun en bil involvert. Fører en kvinne 21 år hadde ikke førerkort, og passasjer mann 28 år var eier av bilen. Det ble tatt beslag i mannens førerkort, noe han ikke samtykket til. Ingen personskade. Mulig vitner på stedet. Sak opprettet, sier politioverbetjent Anne Lyssand til NyttiOs.no torsdag morgen.

Trafikkulykke på Vallaheiane skapte krøll i trafikken
I 16-tiden i ettermiddag ble det meldt om trafikkulykke på E39 på Vallaheiane.

Dette førte til krøll i trafikken, ett felt var nemlig stengt. I 17-tiden var bilen fjernet og trafikken kunne flyte fritt i begge retninger igjen.

Det ble lange køer en periode, men løste seg greit utover ettermiddagen.


Trafikkuhell, kontroll og støy

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Politiet har opprettet sak etter trafikkuhell på Halhjemsvegen.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

I 17-tiden onsdag fikk politiet melding om at det var et trafikkuhell v/påkjøringen mot Halhjemsvegen fra brannstasjonen.

– Det var en singelulykke hvor det var kun en bil involvert. Fører en kvinne 21 år hadde ikke førerkort, og passasjer mann 28 år var eier av bilen. Det ble tatt beslag i mannens førerkort, noe han ikke samtykket til. Ingen personskade. Mulig vitner på stedet. Sak opprettet, sier politioverbetjent Anne Lyssand til NyttiOs.no.

Klokken 21.45 var det trafikkontroll på Storestraumen. Ingen reaksjoner.

Litt over midnatt fikk politiet melding om støy fra biler som ble «ruset», samt høy musikk, som var til stor plage for boligområdet.

– Da politiet ankom stedet kort tid etter var det ingen å se.

Kommer det endringer i koronatiltakene i dag?

$
0
0

Nærmere 12 000 nye smittetilfeller i Norge onsdag. Går det likevel mot en åpning for skjenking?

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Det ble registrert 11.825 nye smittetilfeller på et døgn, frem til midnatt i går. Dette er ny rekord i antall nye smittetilfeller på et døgn. Dagen før var det 9622 nye smittetilfeller, som også var en rekord.

I Bjørnafjorden kommune ble det registrert 1 nytt smittetilfelle mandag, 12 på mandag og 15 onsdag, totalt 28 så langt denne uken.

I Norge er snittet nå oppe i 1580 per 100 000 de siste 14 dagene i Norge.

I Bjørnafjorden kommune er det nå oppe i 475,1 per 100 000 de siste 14 dagene, og fremdeles en flat smittetrend.

Pressekonferanse – blir det åpnet for skjenking igjen?

Statsminister Jonas Gahr Støre og statsrådane Vedum, Kjerkol, Trettebergstuen og Brenna inviterer til pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 19 i kveld.

Et spørsmål mange stiller seg er om de vil åpne opp igjen for skjenking fra i morgen.

I følge rykter i de større mediene, er det ting som tyder på at det kan bli åpnet for skjenking til klokken 22 eller 23, men dette skal ikke være endelig avgjort, for det vil bli tatt endelig stilling til i forbindelse med regjeringskonferanse i dag.

Også når det gjelder karanteneregler, er det flere som antyder endringer. En mulighet kan være at det blir stilt krav til mer testing, men dette får vi også et svar på klokken 19 i kveld på pressekonferansen, hvor også helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil være på plass.

Nok en smell

$
0
0

Tre biler involvert denne gangen.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Etter en forholdsvis rolig periode, har nødetatene fått litt å ta seg av denne uken. Trafikkulykker på Kalandseid, Halhjemsveien og Vallaheiane de siste dagene, og i dag på Byvegen ved avkjørsel til Stegen.

– Meldt om et trafikkuhell mellom to biler og en lastebil. Ikke meldt om alvorlig personskade, politiet er på stedet, meldte Vest politidistrikt klokken 14.19.

Det ble mindre trafikale problemer en halvtimes tid.

– Helse har tilsett involverte personer og ikke personskade. Ikke mistanke om ruskøyring. Veien er ryddet, politiet tar avhør av bilførere og oppretter sak, meldte politiet klokken 14.50.

Åpner for skjenking igjen

$
0
0
Statsminister Jonas Gahr Støre.

Servering av alkohol skal skje ved bordene.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser.

– Vi prioriterer barn og unge og arbeidsplasser når vi nå letter på tiltakene. Blant annet åpner vi opp for mer aktivitet i barne- og ungdomsidretten. Vi anbefaler grønt nivå på videregående skoler og i voksenopplæringen, og gult nivå for barnehager og grunnskoler. Kommunene kan beslutte tiltaksnivå etter smittesituasjon. Samtidig gjør vi lettelser i karantenereglene og ber kommunene prioritere ressursene der smittespredningen er størst, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringens justeringer av tiltakene er basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Regjeringen vurderer fortløpende tiltaksnivået, men vil gjøre en ny helhetlig vurdering i starten av februar.

Har mer oversikt over omikronsituasjonen

Folkehelseinstituttet forventer at smittetallene vil øke fremover, men fastslår at viruset gir mindre alvorlig sykdom. Samtidig kan vi få flere innleggelser når flere blir syke i ukene fremover.

– Vi er nå i en ny fase av pandemien. Vi vet at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at sannsynligheten for å bli innlagt på sykehus er redusert. De siste fire ukene har over én million nordmenn tatt vaksine og tilgangen på hurtigtester er økt. Vaksinene beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom, sier statsministeren.

Kapasitetsutfordringer

En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig eller ønskelig å stoppe. Vi vil få flere syke, økt sykefravær og økt belastning på helsetjenestene, selv om det fortsatt er usikkerhet knyttet til tallene.

Håndteringen gjennom vinteren dreier seg nå om å bremse epidemien – med minst mulig inngripende tiltak. Vi må unngå at for mange blir syke samtidig, slik at belastningen på helse- og omsorgstjenestene og samfunnet ikke blir for stor.

– Derfor mener Helsedirektoratet og FHI at det er nødvendig å beholde de fleste tiltakene, men anbefaler noen lettelser. Det avgjørende er at summen av smitteverntiltakene bidrar til å fortsatt beholde kontrollen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

De endringene som nå gjøres, gjelder nasjonalt. Kommunene har fortsatt mulighet til å innføre, eller videreføre, strengere tiltak lokalt.

Sykefravær og endring i karantenereglene

Regjeringen gjør nå enkelte endringer i TISK-strategien. Vi legger blant annet om karantenereglene slik at testing kan erstatte karantene i større grad.

– De neste månedene vil mange bli smittet, og sykefraværet vil bli høyt. Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på det. Det må legges planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon. De endringene regjeringen nå gjør i kravene om smittekarantene, vil bidra til at flere kan leve normalt, selv om det er mye smitte i samfunnet, sier helse- og omsorgsministeren.

Skjenking til klokka 23

Regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp i midten av desember etter anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Nå mener etatene at det kan gjøres lettelser i tiltaket.

– Vi åpner nå for servering av alkohol, men med skjenkestopp klokken 23.00. Serveringen av alkohol skal skje ved bordene, siden dette bidrar til mindre bevegelse blant gjestene og sikrer smittevernet, sier Kjerkol.

VURDERER KORONASERTIFIKAT PÅ ARRANGEMENTER OG SERVERINGSSTEDER

Dette er de nasjonale tiltakene

Gjelder fra midnatt natt til fredag 14. januar. Endringene knyttet til barnehager, skoler og SFO gjelder fra midnatt natt til lørdag 15. januar. Tiltakene skal vurderes på nytt i starten av februar.

Generelle smittevernråd

  • Praktiser god hånd- og hostehygiene
  • Vaksiner deg
  • Hold deg hjemme ved sykdom
  • Test deg for covid-19 ved nyoppståtte luftveissymptomer

Avstand og sosial kontakt

  • Alle anbefales å holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
  • Anbefalingen om 1 meters avstand gjelder ikke for barn i barnehage og på barneskole
  • Anbefalingen om avstand gjelder ikke for voksne som arbeider med barn, unge og sårbare grupper
  • Alle bør tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett
  • Anbefaling om å redusere antall nærkontakter, men ikke isoler deg
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand.
  • Barnehagebarn og barneskoleelever (egen kohort) er unntatt fra anbefalingen om antallsbegrensning
  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom med personer som ikke er hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære
  • Anbefaling om å treffe andre utendørs når det er mulig
  • Anbefaling om å unngå håndhilsning
  • Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne bør skjerme seg, herunder være spesielt forsiktige med, eller unngå: store forsamlinger og samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand og unødvendige reiser til områder med mye smitte. Denne gruppen bør likevel ikke isolere seg. Det er viktig med noe sosial kontakt
  • Anbefaling om å unngå bruk av kollektivtransport ved trengsel

Munnbind

  • Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
  • Det er ikke krav til munnbind mens man sitter ved et bord på serveringssted.

Organisert idretts og  fritidsaktiviteter

  • Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig.

Barn og unge under 20 år:

  • Utendørs aktiviteter kan gjennomføres som normalt
  • Anbefalt gruppestørrelse innendørs omtrent 20 personer eller etter klasse/kohort
  • Aktivitet innendørs kan gjennomføres med kontakt der det er nødvendig

Voksne over 20 år:

  • Innendørs er det anbefalt maks 20 personer og 1 meters avstand. Ved intensiv trening bør det tilrettelegges for 2 meters avstand
  • Voksne kan utøve aktivitet utendørs som normalt, med kontakt der det er nødvendig
  • Toppidrett kan gjennomføres som normalt med smitteverntiltak.

Barnehager, skoler og SFO

  • Ikke lenger forskriftsfestet nasjonalt tiltaksnivå på gult i barnehager, barne- og ungdomsskoler og SFO.
  • Ikke lenger forskriftsfestet nasjonalt tiltaksnivå på rødt i videregående skoler
  • Fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
  • Nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler der smittesituasjonen lokalt tilsier det, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
  • Nasjonal anbefaling om grønt nivå i videregående skoler og i voksenopplæring, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
  • Jevnlig testing i skoler og barnehager skal i større grad benyttes i områder med høyt smittetrykk.
  • Kommunene bes om å følge utviklingen i smittesituasjonen og justere tiltaksnivået i tråd med utviklingen. Barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå.

Høyere utdanning

  • Fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
  • Høyskoler, universiteter og fagskoler anbefales å tilrettelegge for mer fysisk undervisning.
  • Forbehold om at generelle smittevernråd følges: lufting, avstand og være hjemme ved symptomer.
  • Forutsatt at det er tilstrekkelig tilgang til tester, anbefales det å legge til rette for jevnlig testing av studenter. Tester bør utdeles til studenter og det bør være enkel tilgang til tester på campus.
  • Mindre grupper/oppgaveløsning/seminarer i klasserom bør begrenses til maks 30 personer med 1 meters avstand. Avstandsanbefalingen kan fravikes der det er nødvendig for gjennomføringen av undervisningen.
  • For undervisning i større auditorium gjelder antallsbegrensningen for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser, og kravene i smittevernfaglig forsvarlig drift.

Arbeidsliv

  • Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper.
  • Hjemmekontor og munnbind gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpålagte oppgaver i møte med sårbare grupper og barn og unge.
  • Anbefaling om 1 meters avstand
  • Anbefaling om munnbind om det ikke er mulig å holde avstand, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer som bruk av skillevegger eller liknende.
  • Påbud om å bruke munnbind gjelder i noen publikumsrettede deler av arbeidslivet. Se omtale nedenfor under «Munnbind».
  • Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom over tid med personer som ikke er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære. 

Arrangementer og sammenkomster

  • Det stilles krav til smittevern, avstand og munnbind.
  • Begrens sosiale sammenkomster og arrangement du deltar på
  • Private arrangementer/sammenkomster på offentlig sted, leide/lånte lokaler:
    Innendørs: Maks 30 personer, maks 50 personer ved minnestund.
    Utendørs: Maks 50 personer.
    Munnbindpåbud for publikum innendørs.
  • Offentlige arrangementer innendørs:
    Uten faste tilviste plasser: Maks 30 personer.
    Med faste tilviste plasser: Maks 200 personer.
    Munnbindpåbud for publikum.
  • Ingen anbefaling om å utsette eller avlyse arrangementer innendørs knyttet til organiserte fritidsaktiviteter som samler barn og unge under 20 år fra ulike steder.
  • For lagidretter anbefales kun enkeltvise kamper, og ikke turneringer, cuper m.v. For individuelle idretter anbefales det å begrense gruppestørrelsen på konkurransene.
  • Utøverne og eventuelt støttepersonell ved innendørs offentlige kultur- eller idrettsarrangementer hvor barn og unge under 20 år utøver aktiviteten, regnes ikke med i det totale antallet personer som kan være til stede på arrangementet.
  • Det er unntak fra avstandskravet for utøverne på innendørs kultur- og idrettsarrangementer.
  • Utendørs arrangementer tilknyttet organisert kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 kan skje uten antallsbegrensning for deltakerne og med et nødvendig antall voksne. Dersom det er flere enn 100 personer til stede, skal det ikke tilrettelegges for publikumsområder eller bruk av innendørs fasiliteter med unntak av toalettfasiliteter.

Kollektivtransport

  • Anbefaling om å unngå bruk av kollektivtransport ved trengsel.
  • Krav om munnbind dersom man ikke kan holde 1 meters avstand.
  • I taxi er det påbud om bruk av munnbind for både passasjer og sjåfør.

Serveringssteder

  • Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet.
  • Skjenking skal skje ved bordene.
  • Serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Krav om munnbind der det ikke er mulig å holde meteren, unntatt mens man sitter ved bordet.
  • Plikt til å registrere gjester som samtykker til det.

Karantene og testing

  • Nærkontakter som er hustandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede skal i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.
  • Disse skal så snart som mulig teste seg med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller PCR-test. Ved negativt testresultat fra slik test tatt tidligst 7 døgn etter nærkontakten kan karantenen avsluttes.
  • Karanteneplikten gjelder ikke personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder.
  • Karanteneplikten gjelder ikke personer som fikk oppfriskningsdose minst 1 uke før nærkontakten, og som tester seg daglig med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn etter nærkontakten.
  • I tillegg gjelder enkelte særskilte unntak for blant annet nøkkelpersonell i kritiske samfunnsfunksjoner.

    Øvrige nærkontakter har ikke karanteneplikt, men anbefales å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager senere (dag 5). Vær ekstra oppmerksom på symptomer i 10 dager. Ved symptomer: Bli hjemme og test deg. 

Smittevernfaglig forsvarlig drift

  • Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer krav om å sørge for at det er mulig å holde minst 1 meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og at virksomheten har utarbeidet rutiner for god hygiene, godt renhold og lufting.
  • Påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler og annen opplærings- og utdanningsvirksomhet.
  • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt
  • Treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, bowlinghaller og liknende kan holde åpent for maks 20 personer ved innendørs gruppetrening.
  • Følgende virksomheter skal drives smittevernfaglig forsvarlig for å kunne holde åpent: Bibliotek, bowlinghaller, museer, bingohaller, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder og lignende.
  • Med unntak av bibliotek, museer, butikker og kjøpesentre skal virksomhetene registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.
  • Bransjeveiledere bør overholdes for bl.a. treningssentre og svømmehaller. Det betyr i praksis at det blir strengere krav til smittevern.

Innreise – ankomst Norge

  • Alle reisende må i utgangspunktet registrere seg før ankomst til Norge.
  • Alle reisende må i utgangspunktet teste seg ved ankomst Norge.
  • Reisende som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i tillegg teste seg før avreise til Norge.
  • Reisende som ankommer fra et land med karanteneplikt og som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i innreisekarantene.

Vurderer koronasertifikat på arrangementer og serveringssteder

$
0
0

– Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte.

Følg NyttiOs.no på Facebook og få nyhetsoppdateringer!

Regjeringen har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å vurdere konkrete forslag til forskrift om hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder.

– Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte og vil derfor vurdere dette når det blir mulig å lette ytterligere på tiltakene. Det blir ikke innført strengere forskriftsfestede smitteverntiltak for uvaksinerte enn vaksinerte nå, sier Kjerkol.

– Differensierte tiltak kan bidra til å lette på tiltakstrykket for den store andelen av befolkningen som er vaksinert. Det skyldes at vi kan målrette tiltak til å beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom og dermed redusere risikoen for å overbelaste kapasiteten i helse- og omsorgssektoren, sier Kjerkol.

Egne anbefalinger for uvaksinerte

Det er imidlertid egne anbefalinger for voksne uvaksinerte over 18 år fordi de er mer utsatt for alvorlig sykdom dersom de blir smittet. Uvaksinerte bør være forsiktige med, eller unngå større forsamlinger eller samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand. De bør også unngå unødvendige reiser til områder med mye smitte.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet foreslår ingen konkrete nye forskriftsfestede smitteverntiltak rettet mot uvaksinerte, eller bestemmelser for bruk av koronasertifikat nå. De mener at strengere smitteverntiltak for uvaksinerte enn for vaksinerte, vil ha begrenset effekt på smittespredningen. Det skyldes at uvaksinerte utgjør en liten andel av befolkningen totalt sett, og at også vaksinerte kan spre smitte.

Ved innreise gjelder ulike tiltak for de som kan dokumentere med koronasertifikat at de har tatt vaksine og de som ikke kan det.

Differensierte tiltak kan ha flere formål

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet påpeker at differensiering i tiltak kan ha to andre formål enn å hindre smittespredning: For det første å beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom, spre smitten blant disse over lenger tid og dermed begrense totalbelastningen på helsetjenesten og tiltaksbehovet i befolkningen. For det andre å øke vaksinasjonsgraden. Ettersom Norge allerede har veldig høy vaksinasjonsdekning, tror ikke Helsedirektoratet og FHI at vaksinasjonskrav vil medføre noen stor økning i antall vaksinerte.

Før regjeringen kan beslutte eventuell utvidet bruk, er det behov for en del avklaringer og vurderinger. Det må blant annet ses i lys av at vi har fått en ny virusvariant med andre egenskaper enn deltavarianten. Det må blant annet må det avklares hvem som skal regnes som vaksinert og betydningen av testing.

Tre sperret delvis veien

$
0
0

Ble fjernet i løpet av natten.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Et tre sperret delvis veien på Fv5156 ved Lysekloster.

– Det er passasje for personbiler, men kan være trangt for buss og større kjøretøy, meldte Vegtrafikksentralen like før klokken 01 i natt.

Et par timer senere var treet fjernet.

Veltet gjerde
Det ble også meldt om et anleggsgjerde som hadde velteti den kraftige vinden inne i Hegglandsdalen.

– Gjerdet hadde veltet, men det lå ikke i vien, sier politioverbetjent Anne Lyssand ved Bjørnafjorden politistasjon.

Fremdeles gult nivå på smitteverntiltak i skolene

$
0
0
Foto: Jan Petter Svendal

Kommunal kriseledelse skal ta stilling til videre tiltak på møte fredag ettermiddag.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser.

– Vi prioriterer barn og unge og arbeidsplasser når vi nå letter på tiltakene. Blant annet åpner vi opp for mer aktivitet i barne- og ungdomsidretten. Vi anbefaler grønt nivå på videregående skoler og i voksenopplæringen, og gult nivå for barnehager og grunnskoler. Kommunene kan beslutte tiltaksnivå etter smittesituasjon. Samtidig gjør vi lettelser i karantenereglene og ber kommunene prioritere ressursene der smittespredningen er størst, sa statsminister Jonas Gahr Støre på torsdagens pressekonferanse.

Regjeringen anbefaler altså fremdeles gult nivå for barnehager og grunnskoler, men de sier også at kommunene kan beslutte tiltaksnivå etter smittesituasjon.

I Bjørnafjorden kommune har vi en flat smittetrend, og vi har 43 nye smittetilfeller så langt denne uken (15 torsdag).

Bjørnafjorden kommune holder fast på gult nivå på smitteverntiltak i grunnskolen inntil videre.

Kommunal kriseledelse (KKL) i Bjørnafjorden kommune skal ha møte klokken 14 i ettermiddag, og om det kommer endringer vil vi komme tilbake til.

Dette presenterte regjeringen torsdag angående barnehager, skoler og SFO

  • Ikke lenger forskriftsfestet nasjonalt tiltaksnivå på gult i barnehager, barne- og ungdomsskoler og SFO.
  • Ikke lenger forskriftsfestet nasjonalt tiltaksnivå på rødt i videregående skoler
  • Fortsatt krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
  • Nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler der smittesituasjonen lokalt tilsier det, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
  • Nasjonal anbefaling om grønt nivå i videregående skoler og i voksenopplæring, men kommunene må gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.
  • Jevnlig testing i skoler og barnehager skal i større grad benyttes i områder med høyt smittetrykk.
  • Kommunene bes om å følge utviklingen i smittesituasjonen og justere tiltaksnivået i tråd med utviklingen. Barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå.

Bare å nyte fredagen etter meget våte dager

$
0
0
Ulvenvatnet. FOTO: Jan Petter Svendal

Kjøligere og ganske fint igjen, men det varer ikke så veldig lenge.

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Ekstremværet har lagt seg igjen, og i kommunen kom vi fra det uten de store skadene. Men Varsom.no melder fortsatt om fare for flom og ras.

Dagen derpå kunne vi igjen oppleve solen på morgenkvisten, og etter store mengder nedbør, er det i dag lovet opphold 3-5 grader, og på kvelden og natten blir det enda kjøligere.

Men allerede lørdag er vi tilkbake til gamle synder, da er det meldt regn og fem plussgrader, og søndagen enda noen plussgrader og enda mer regn.

Også til uken er det meldt regn de første dagene, tirsdagen og onsdagen blir i tillegg enda litt mildere, 8-9 plussgrader.

Altså lite som minner om vintermåneden januar, slik vi tenker at den skal være.

HER ER langtidsvarselet for Os!

Flere skiheiser går i helgen
Også i fjellet har været tatt for seg de siste dagene.

På Kvamskogen har mye av natursnøen forsvunnet i mye regn og plussgrader, men Eikedalen Skisenter åpner opp barneområdet i helgen.

– Ekstremværet har tatt med seg det meste av den naturlige snøen vi hadde i Eikedalen, men det er fremdeles nok snø i barneområdet, og det meldes om litt snø i løpet av morgendagen. Det kan derfor bli fine forhold i Veraheisen og Tobiasheisen, som blir åpne i fra kl. 10.00-16.00, melder Eikedalen Skisenter.

På Voss og i Myrkdalen melder de om snø i luften på morgenkvisten og mye vind. Men etter hvert som vinden løyer har de åpnet flere heiser, og de holder også åpent en del av heisene i helgen.

Åpner i Osbadet igjen

$
0
0

Alle barn under 10 år skal fortsatt passes på av en badende voksen,

Av: Jan Petter Svendal (NyttiOs på Facebook)

Osbadet åpner igjen på lørdag 15. januar.

Åpningstidene vil være som vanlig, men med enkelte restriksjoner for å sikre smittevernfaglig forsvarlig drift.

– Osbadet åpner igjen lørdag 15.januar, og vi håper alle våre kunder fortsetter med godt smittevern! Hold avstand og vent på tur!
Hos oss er det alltid viktig med vask av kropp og hår, og vi minner på at alle barn under 10år fortsatt skal passes på av en badende voksen, melder Osbadet på sine nettsider.

Også Fusa svømmehall i Eikelandsosen åpner igjen på lørdag.

Viewing all 11412 articles
Browse latest View live