I løpet av siste døgn har det vært mye nedbør, enkelte steder så mye som nesten 60 millimeter.
På målestasjonen i Bergen har det kommet 48,3 millimeter nedbør, men Sædalen er vinneren, der fikk de hele 57,9 millimeter nedbør.
Og det er ikke den store bedringen i dag heller, for det skal komme en del regn, men kanskje ikke like mye som siste døgn. Det begynner med regn, men skal gå over til bygeaktivitet utover dagen.
Hvor ble det så av sommeren? 10 grader på morgenen i dag, og heller ikke den store temperaturen i morgen.
Men der er lys i tunellen, for temperaturen stiger til rundt 16 grader på onsdag, og kanskje 20 grader på torsdag.
Og så ser det ut til at vi skal få se mer til solen igjen fra fredag av, og temperaturer på 18-19 grader, så da var kanskje ikke den vestlandske sommeren over likevel.
Mattis Jensen byr på fersk visepop og gratis lanseringskonsert fra sin egen stue i Storestrømmen i forbindelse med at han slipper sin nye singel.
I hverdagen er Mattis Jensen travelt opptatt med å balansere rollene som nybakt pappa og musikklærer. Da pandemitiden inntraff ble det mer tid til musikken, og det nye singelslippet “Stien” er resultatet.
30-åringen Mattis Jensen har alltid vært spesielt opptatt av musikk, både under oppveksten i Odalen og i de senere år etter at han flyttet vestover til Bergen, og nå altså bosatt i Storestrømmen her i Bjørnafjorden kommune.
– Jeg har alltid likt å synge og å skrive tekster, men det var først i starten av 20-årene at jeg begynte å fremføre musikken min,forteller Mattis i en pressemelding. Han inntok da nemlig Bergen Musikkteater, som gav ham dyrebar erfaring med det å stå på en scene.
– Da jeg begynte å få mer tro på at jeg faktisk kunne fremføre musikk. Det var der det startet skikkelig, sier odølingen.
Inspirert av norsk folketradisjon Etter et lærerikt musikkstudium i Hamar som utfordret ham innen både sangteknikk og arbeid innenfor flere sjangre, har Mattis Jensen utviklet seg til å bli en allsidig musiker og artist.
Med en forrykende scenepersonlighet, treffende norske tekster som henter mye inspirasjon fra norske folketradisjoner (hør de tidligere slippene, “Vinden” og “Norsk sommer”) er odølingen et spennende talent som er vel verdt å følge med på.
Selv om han i disse dager er travelt opptatt som nybakt småbarnspappa, holder fortsatt musikk en viktig plass i hverdagen. Blant annet jobber han som musikklærer som holder liv i talentet – i tillegg til at det bringer inn et par nye fans.
– Jeg tror faktisk at de fleste streams jeg har nå er fra elevene mine, ler Mattis.
– Det er litt sånn at de googler læreren sin og da finner de kjapt ut av at jeg både har vært med på Idol og at jeg har gitt ut musikk. De er veldig engasjerte, og spør alltid om når det kommer ny musikk. Det er gøy at de interesserer seg såpass mye, forteller en smigret 30-åring.
24. juni er han klar med det rykende ferske singelslippet “Stien”, en visepoplåt om de forskjellige veiene man kan ta i livet, og spørsmålet om man har fulgt rett sti.
– Jeg funderte på om jeg hadde vært for mye fokusert på stien jeg gikk på, uten å se nok på omgivelsene mine. Om jeg ikke hadde fått med meg fareskiltene på veien før jeg hadde havnet på et fremmed sted der jeg ikke ante om jeg egentlig ville være.
Arbeidet med låten har foregått av og på de siste tre årene, men det var først etter at pandemitiden inntraff at han fikk nok fritid til å gjøre den ferdig.
– Jeg er veldig stolt over resultatet og hvordan låten ble til slutt! Jeg gleder meg skikkelig til folk får høre den, forteller Mattis.
Sommargata åpner fredag kl 10 og står frem til 26. juni
Sommargata ble lansert i 2020, som en korona-vennlig versjon av Osdagane.
Gjentar suksessen Os sentrum utvidet fra 3 til 8 dager for å gi folk mer tid til å oppleve sentrum i sommerdrakt uten å skape trengsel. Torget utenfor Baronsgården (Oshjørnet) ble deretter stående ut sommeren.
– Vi har nå fått lov til å ha markedsplass igjen, for første gang siden julemarkedet 2019, men gjentar likevel suksessen med Sommargata, sier Christoffer Kobbeltvedt i en pressemelding på vegne av Os sentrumsforening.
UP hadde fartskontroll i Korsavegen på Nore Neset i 10.30-tiden mandag.
– UP kontrollerte i 30-sonen, og en bilfører ble målt til 50 km/t og fikk forenklet forelegg, sier politioverbetjent Anne Lyssand til NyttiOs.no.
I 12-tiden flyttet de kontrollen til 50-sonen på Ulvenvegen.
– En mistet førerkortet på Ulvenvegen etter å ha passert åtte prikker. Totalt fikk seks bilførere forenklet forelegg for å ha kjørt for fort, og høyeste ble målt til 72 km/t i 50-sonen.
O1.40 natt til tirsdag ved Os sentrum stanset politiet en utenbygds bilfører i 30-årene som ikke hadde orden på papirene til bilen.
– Bilen manglet forsikring og ble derfor avskiltet, sier Lyssand.
I begynnelsen av mai ble det klart at BUA i Bjørnafjorden kommune skulle åpne i den tidligere lesesalen til biblioteket i Os næringspark.
Over hele landet finnes det utstyrsordninger, hvor du kan låne gratis utstyr til sport og friluftsliv. BUA (barn unge aktivitet) heter mange av dem. Tilbudet er først og fremst rettet mot barn og unge, men i de fleste utstyrsordningene kan alle låne. Utstyrsordningene eies og drives av kommuner, lag og foreninger. Utstyret er i hovedsak kjøpt inn nytt med midler fra stiftelser eller offentlige tilskuddsordninger og noe utstyr er donasjoner fra privatpersoner.
– Når vi er i gang kan folk bestille på forhånd ved å gå inn på bua.io, men de kan og droppe innom og låne, og det er helt gratis, sier prosjektleder Eivind Bru til NyttiOs.no.
Og i gang er de altså i dag, nærmere bestemt fra klokken 17-19, og da med snorklipping av ordfører Trine Lindborg, underholdning fra elever ved Os barneskule, og så er det lovet is til de som kommer.
– Ta på deg aktivitetsklær for her kan du både se og prøve det flotte utstyret BUA låner ut helt gratis. Åpningen blir et arrangement for hele familien, sier kultursjef Erik Vangsnes.
I BUA vil du kunne låne blant annet skateboard, rulleskøyter, liggeunderlag, turkjøkken, hengekøye, fiskeutstyr, sparkesykler, ryggsekker, slakk line, hjelmer og mye mer gøy og nyttig.
BUA skal være åpen tirsdager og torsdager på ettermiddag fremover.
BUA får og en liten filial i Eikelandsosen ved biblioteksfilialen i kommunetunet på Leiro.
I fjor ble det alternative marknadsdager i Os sentrum på grunn av pandemien.
Sommergata gikk sin gang gjennom en ukes tid, og tilbakemeldingene på alternativet var positive og genererte bra med folk til sentrum over en lengre periode enn marknadsdagane.
Vi er fremdeles inne i en pandemi, og Sommergata blir et faktum også i år. Det betyr stort vrimleområde uten biltrafikk, aktiviteter og tilbud i butikkene.
Området mellom Osøyro kolonial og Skaparstovo (Oshjørnet) vil også i år bli stengt av for biltrafikk. Det betyr at gående kan kose seg uten å frykte biler fra fredag 18 til lørdag 26.juni i dette området, og så ser det jo ut til å bli bra vær og sommerlig de første dagene, og da blir det jo ekstra trivelig i Os sentrum.
Men det er ikke bare på det avstengte området at det skjer, for de fleste butikkene i Os sentrum hiver seg på og er med når Sommergata går av stabelen i over en uke.
Og så blir det jo aktiviteter og salgsboder. Lørdag 19. juni blir det secondhand-marked hele dagen, og så blir det gatekunst.
I tillegg vil både lokale og tilreisende stille med boder, så kunst og mat blir også en del av hyggelige sommerdager i Os sentrum.
Fredag og lørdag blir det også åpne atelier i Os stasjon hele dagen, og så byr jo Oseana på konserter. Lørdag spiller John Ola Nilsen og Nordsjøen og søndag blir det sommerkonsert med Os musikkforening.
Like over midnatt fikk politiet melding om forstyrrelse av natteroen utenfor en adresse nord for Os sentrum.
– Det var en beruset mann som stod og drakk alkohol utenfor en bolig han ikke hadde tilknytning til. Mannen i 20-årene ble bortvist fra stedet, og fikk et pålegg om å holde seg borte fra adressen. Mannen etterkom dette, og det er ikke opprettet sak på forholdet, sier politioverbetjent Christine Grindstein.
Hovedutvalg for kultur, idrett og integrering i Vestland fylkeskommune har fordelt årets spillemidler (216 millioner). Vestland er fylket som får nest mest i landet, bare Viken får mer.
– Det er selvsagt svært gledelig at vi kan fordele 216 millioner kroner til anlegg som skal legge til rette for idrett og fysisk aktivitet i fylket. Det er viktig for gode idrettsopplevelser, god folkehelse, integrering og generell trivsel i lokalsamfunnene våre. Samtidig skulle vi gjerne hatt mye mer, sier Stian Davies, leder for hovedutvalg for kultur, idrett og integrering.
Det var i år godkjente spillemiddelsøknader for 957 millioner kroner i Vestland, fordelt på 632 søknader. Det betyr at bare rundt 22,5 prosent av søknadene blir innfridd.
I Bjørnafjorden kommune var det mange søkere om tippemidler, men det var bare to prosjekt som fikk tilbakebetalt.
Os idrettspark fikk 6,7 millioner til den doble flerbrukshallen og til dagsturhytten (Borgabuo) på Borgafjellet ble det 460 000 kroner.
Vil få ned ventetiden Ventetiden for å få spillemidler har økt de siste årene. Når ikke summen fylket får fra Kulturdepartementet dekker en større del av søknadene, blir etterslepet stort. Slik det er nå må søkere vente i gjennomsnitt 4,7 år før de får penger til ordinære anlegg. For nærmiljøanlegg er ventetiden i gjennomsnitt 2,3 år.
Hovedutvalget vedtok derfor å sende en uttale til Kulturdepartementet om utfordringene i spillemiddelordningen.
– Spillemiddelordningen er komplisert og har en rekke utfordringer, blant annet den lange ventetiden. Nå må flere lag og organisasjoner betale store summer i renteutgifter fordi de forskutterer spillemidlene gjennom lån. Vi ønsker å redusere ventetiden, og sørge for at kommuner, idrettslag og andre i fylket raskere får penger til å realisere anleggene sine og for å redusere kostnadene, seier Davies.
I veke 25 (vaksinasjonsdag 23. juni) får Bjørnafjorden kommune til saman 1445 vaksinedosar av Pfizer-vaksinen.
1026 friske personar over 45 år vil få tilbod om første vaksinedose.
Kommuneoverlege Klaus Melf melder at alle i prioriteringsgruppe 8 (55-64 år) vil ha fått første dose i veke 25. No står prioriteringsgruppe 9 (45-54 år) for tur.
– Alle som er fødde i 1969 eller tidlegare vil få tilbod i veke 25, seier Melf.
Tilbod om vaksine blir sendt ut på SMS fortløpande og fram til rett før vaksinasjonsstart den 23. juni. Ver vennleg å ikkje ringe vaksinetelefonen før du har fått SMS. Vi har ikkje gløymt deg – du vil få tilbod når det er din tur.
Onsdag i 20-tiden kom politiet over en bil som hadde mange feil og mangler.
– Det ble utferdiget mangellapp, og tekniske mangler må utbedres før bilfører i 20-årene skal vise bilen for Statens vegvesen, sier politioverbetjent Christine Grindstein.
Politiet melder ellers om et rolig døgn.
– Vi har hatt en del som omhandler psykiatri, men det går vi ikke ut til offentligheten med.
Janssen-vaksinen er ikkje ein del av koronavaksinasjonsprogrammet. Personar som ønskjer det, kan bli vurderte av lege for om dei kan få han. Først må dei undersøke om legen tilbyr denne vaksinen, sidan det er opp til legen sjølv om han eller ho vil tilby denne vaksinetypen.
– Vi anbefaler ikkje fastlegane i Bjørnafjorden kommune å tilby Janssen-vaksinen til sine pasientar. Fastlegane vel sjølve om dei ønskjer å tilby denne vaksinen, og må i så fall gjere dette i eigen regi og på eige ansvar. Vi har komme såpass langt i befolkningsvaksineringa, og i slutten av august vil sannsynlegvis alle over 18 år ha fått minst èin dose BioNtech/Pfizer-vaksine. Helsedirektoratet vurderer risikoen for alvorlege biverknader av Janssen-vaksinen som større enn fordelane, og vi rettar oss etter denne vurderinga, seier kommuneoverlege Klaus Melf.
Laurdag 19. juni kan ungdommane selge og kjøpe brukt på second hand-marknad i Os sentrum. UKM (UngKulturMøtes) arrangerer ungdomsarrangement kl. 10.00-15.00. Os sentrum fylles opp med second hand-marknad der ungdommar kan selge og kjøpe brukte klede, sko, vesker og liknande.
Plass til fleire
– Det blir sal av fint brukte klede, her kan du gjere eit kupp! Vi har framleis plass til fleire, så om du er mellom 13 og 25 år og har lyst å selje ta kontakt med stko@bjornafjorden.kommune.no seinast fredag
OBS! Grunna smittevern må du melde frå om du skal selje på førehand.
Arrangementet er eit samarbeid mellom UKM og Os sentrumsforening. Målgruppa er 13 til 25 år, men second hand-marknaden er sjølvsagt open for alle som vil kjøpe.
Det blir også eit nytt kunstverk på grafittiveggen på Oshjørnet, og kunstnar Gurdish Haugsdal skal saman med fem ungdommar sette sitt handtrykk på veggen!
– Under sommergata i fjor hadde vi workshop med grafittikunstnar Marie Doyenne som resulterte i eit fargerikt kunstverk på gamle Oshjørnet. I år blir veggen ny! Denne gong er det kunstnar Gurdish Haugsdal som saman med ungdommar skal sette sitt preg på veggen. Vi gler oss til å sjå resultatet!
Utdeling av kommunen sitt kulturstipend for ungdom kl 15.00
For andre gong som Bjørnafjorden kommune deler kommunen ut to kulturstipend på kr 20 000,-. I fjor blei stipendet tildelt ballettdansar Ingrid Lyssand Rosvold (22) og fotballspelar Madelen Koldal Holme (18).
– Denne gong fekk vi 14 søknadar frå mange gode kandidatar, og kl 15.00 vil ordførar Trine Lindborg dele ut årets stipend.
Sommargatatorget i Os Sentrum laurdag 19. juni kl. 10.00 – 15.00.
Oppmøte: kl 09.00
Type klede: Ikkje sal av undertøy – alt anna er topp!
Utstyr: Os Sentrumsforening har med bord, stativ og kleshengarar. Det blir også sett fram handsprit.
Betaling: Betaling skjer på Vipps og ungdommane får behalde alt dei selger sjølve.
Prisar: Alle varer må vere synleg prisa, slik at kundane kan sjå kva kleda kostar utan å ta for mykje på dei – tenk smittevern!
TIPS! Lag gjerne ein plakat eller ta med noko som gjer prisar og salgsvarer ekstra synlege!
Det har vært en del diskusjoner, og politikere er langt fra enige, men på torsdagens kommunestyremøte i Bjørnafjorden kommune ble det flertall for at kantinen som drives av Os Asvo skal flyttes ned på gateplan, og at det også skal bli kafedrift for osingene.
Med stemmene fra Ap, Sp, Krf, Mdg, Sv, H, en Frp og en uavhengig ble det altså flertall for at kantine og kafedrift flyttes ned på gateplan ved hovedinngangen til rådhuset.
Utenom den ene for fra Frp, stemte resten av gruppen i mot, og det samme gjorde en uavhengig.
Arbeiderpartiet sin gruppe gikk altås inn for å flytte kantinenned og at det samtidig åpnes for kafedrift.
«Vi argumenterte med at størrelsen på arbeidsmarkedet for personer med nedsatt funksjonsevne er politisk bestemt. Da har vi som kommune et samfunnsansvar å legge til rette for et inkluderende arbeidsliv», skriver Gisle Hesjedal (Ap) på Facebook..
Frp sin gruppe mente at dette burde ut på anbud, men det var generelt i mot å flytte kantinen ned på gateplan.
«Frps fokus i denne saken er at vi bør beholde de publikumsfunksjonene vi i dag har på gateplan i rådhuset med resepsjon, mindre møtelokale for raske konsultasjoner osv», skriver Terje Søviknes på Facebook.
Et enstemmig kommunestyre var ellers enige om et tilleggsfremlegg fra Høyre, om prosessen videre, og å holde formannskapet orientert.
I 17-tiden torsdag fikk politiet i Os en bekymringsmelding om mulig ruskjøring på moped.
– Melder fortalte at en ruset person satte seg på en moped og kjørte av gårde, sier politioverbetjent Anne Lyssand.
Mopedisten gikk tom for drivstoff på Mobergsbrua, og patruljen påtraff vedkommende der.
– Fører ble tatt inn til utvidet blodprøve på legevakten og sak er opprettet. Avtale om slåssing Politiet fikk på kvelden torsdag melding om at det var avtalt slåssing mellom to personer i Ervikane.
– Patruljen hadde et navn, og forsøkte å få kontakt, men lykkes ikke med dette. Patruljen var også i Ervikane, men der skal det ha vært rolig. Det skal være noen trusler inne i bilde i forbindelse med avtalt slåsskamp.
Utforkjøring – motgående bil kjørte videre Klokken 21.10 kom det melding om utforkjøring og at møtende bil forsvant fra stedet på Lyseklostervegen.
– En bil skal ha havnet i grøften da det kom en møtende firma/ kassebil i mot. Kassebilen kjørte bare videre, men mulig at fører ikke har fått med seg at bilen kjørte i grøften. Bilen fikk en del skader, men med hjelp fra forbipasserende fikk de den på veien igjen.
– Fyll og spetakkel Politiet fikk i 23-tiden melding om at ungdommer festet og at det 10-15 ungdommer sto for fyll og spetakkel i Mobergsvika.
– Det ble meldt om at tiendeklassinger hadde avslutningsfest i Mobergsvika, og at det var fyll og spetakkel. Da patruljen kom til stedet var det rolig, men det lå slengt en del søppel og tomgods på plattingen utenfor galleriet. Jeg vil ta en prat med skolen om dette, sier Lyssand.
Kjørte inn i sperring Klokken 23.17 fikk politiet melding om at en bil hadde kjørt inn i sperring på Liafjellstunnelen hvor det pågikk arbeid.
– En mann i 20-årene så ikke sperringen. Patruljen hadde en prat med vedkommende og det ble opprettet sak. Patruljen satte opp noen flere kjegler slik at det skulle være mer synlig at det var sperringer der, sier Lyssand.
Regjeringen fortsetter gjenåpningen av samfunnet og går til tredje trinn i gjenåpningsplanen. Nå blir det mulig med flere på besøk hjemme, flere mennesker på arrangementer og mindre behov for hjemmekontor. Barn og unge kan delta på idretts- og kulturarrangementer på tvers av regioner og kretser uten krav om å holde 1 meter avstand.
De nye anbefalingene gjelder umiddelbart, mens forskriftsendringene trer i kraft fra søndag 20. juni kl. 1200.
– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst én vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningen, sier statsminister Erna Solberg.
Avgjørelsen om å gå til tredje trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det kan fremdeles være behov for å slå ned utbrudd lokalt med lokale regler.
– Vi må fortsatt være varsomme. Det er fremdeles en uforutsigbar smittesituasjon mange steder i verden, og det er usikkerhet knyttet til mutasjonene. Derfor må vi fortsatt ha høy beredskap og restriksjoner ved innreise til Norge. Gjenåpningen i Norge er avhengig av at vi klarer å holde litt igjen på åpning over grensen, understreker Solberg.
Skoler og barnehager – Vi har prioritert barn og unge gjennom hele pandemien. Også på dette trinnet i gjenåpningen har barn og unge mindre strenge tiltak enn voksne, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Det er fortsatt lokale myndigheter som avgjør hvilket tiltaksnivå det skal være i barnehager og skoler.
– Skoler og barnehager skal planlegge for grønt nivå etter ferien, med mindre den lokale smittesituasjonen tilsier noe annet. Jeg har stor tro på at de fleste skoler og barnehager vil starte opp igjen til høsten på grønt nivå og mer normale forhold. Også universiteter, høyskoler og fagskoler bør planlegge for fysisk undervisning ved semesterstart til høsten, sier Melby.
– Vi åpner også opp for deltakelse på tvers av regioner og kretser, og dermed cuper og stevner som samler barn fra ulike deler av landet. Men husk at både voksne, barn og småsøsken teller med i antallsbegrensningen på arrangementer der barn og unge under 20 år er utøvere, sier kunnskaps- og integreringsministeren.
Åpner for sommerleir I dag starter mange barn og unge sommerferien.
– Jeg tror både barn og voksne lurer på hvordan det blir med årets sommerleir. Jeg er glad for at det i år blir mulig med både sommerleirer, aktivitetsleirer og andre fritidstilbud. Det betyr at blir leirstemning og minner for livet for tusenvis av barn og unge, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.
Selv om det er mulig å reise på ferie ut av landet, vil det fortsatt være begrensninger og kompliserte regler.
– Det kan bli slitsomt å reise til utlandet, og det kan bli lang ventetid for å komme inn i Norge. Regjeringens anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier Ropstad.
Definisjoner
Fullvaksinert:
fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
de som har fått vaksine med éndose-vaksine, med virkning fra 3 uker etter vaksinasjonen
gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.
Beskyttet:
er fullvaksinert.
har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.
Dette er de nasjonale tiltakene som gjelder på trinn 3
Anbefalinger for hele landet
Hold 1 meter avstand. Hold hendende rene. Hold deg hjemme hvis du er syk.
Sosial kontakt
Ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. (nytt)
Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort selv om det overstiger anbefalt antall gjester.
Beskyttede regnes ikke med i antallsbegrensningen.
Rådet om avstand gjelder fortsatt, men beskyttede kan ha nær sosial kontakt (under en meter) med andre beskyttede og ubeskyttede som ikke er i risikogruppen.
Det oppfordres til å møtes utendørs.
Reiser
Innenlandsreiser kan gjennomføres.
Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen der de har oppholdt seg i tiden før reisen.
Personer som ikke er beskyttet oppfordres til å være ekstra forsiktige og planlegge reisen slik at man i størst mulig grad unngår smittespredning mellom steder. Dette er særlig viktig for personer som reiser fra områder med høyt smittetrykk, dvs. fra kommuner som har strenge lokale tiltak regulert i covid-19-forskriften kapittel 5A til 5C eller tilsvarende lokal forskrift.
Skoler og barnehager Barnehagene og skolene følger trafikklysmodellen om grønt, gult eller rødt tiltaksnivå etter lokale vurderinger av den enkelte kommune og er klar til å endre tiltaksnivå i lys av endringer i smittesituasjonen.
Høyere utdanning
Mer fysisk undervisning og vurdere jevnlig testing.
Registrere hvem som er til stede og deres seteplassering for å lette smitteoppsporing.
Arbeidsliv
Økt tilstedeværelse på arbeidsplassen. (nytt)
Delvis hjemmekontor og/eller fleksibel arbeidstid.
Arbeidsgiver vurderer i større grad om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen. (nytt)
Generelle smitteverntiltak.
Det må være mulig å holde 1 meters avstand for alle.
De som er beskyttet trenger ikke å holde avstand til andre på arbeidsplassen, men bør ta spesielt hensyn til ubeskyttede i risikogrupper. (nytt)
Arrangementer (både private og offentlige) Det oppfordres til å holde arrangementer utendørs heller enn innendørs.
Personer som ikke er beskyttet og som kommer fra områder med høyt smittetrykk bør ikke oppsøke arrangementer i andre kommuner. Høyt smittetrykk innebærer at kommuner har strenge lokale tiltak regulert i covid-19-forskriften kapittel 5A til 5C eller i tilsvarende lokal forskrift.
Idretts-, kultur og fritidsaktiviteter
Det oppfordres til aktivitet utendørs heller enn innendørs.
Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne. (nytt)
For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs. (nytt)
Sommer- og aktivitetsleir (nytt)
Antall deltakere på sommerleir, aktivitetsleirer og andre fritidstilbud, som samler mange personer og varer over flere dager, anbefales begrenset inntil 300, og det anbefales at man deler deltakerne inn i grupper med omtrent 40 personer.
Det er ikke et krav om å holde 1 meters avstand, men de generelle anbefalingene om avstand og god håndhygiene gjelder også på leir, både for voksne og barn.
Når det skjer aktiviteter på leiren som ikke kan gjennomføres uten å være nærmere enn 1 meter, gjelder ikke anbefalingen om å holde avstand.
Toppidrett Toppidrett kan utøves som normalt. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs. (nytt)
Regler for hele landet
Handelsnæringen Åpent med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i henhold til covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst 1 meters avstand og ha rutiner for god hygiene. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.
Varemesser og midlertidige markeder reguleres på samme måte som handelsnæringen.
Idretts-, kultur og fritidsaktiviteter
Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand. (nytt)
Voksne i breddeidretten får unntak fra 1-metersregelen ved deltakelse på idrettsarrangementer som kamper og stevner innen regionen/kretsen, Dette gjelder både utendørs og innendørs. (nytt)
Voksne dansere, musikere og scenekunstnere som ikke er profesjonelle kunstnere får unntak fra 1-metersregelen på både utendørs og innendørs kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen. (nytt)
Arrangementer Private arrangementer
Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute. (nytt)
Offentlige arrangementer (nytt)
Uten test eller koronasertifikat
Innendørs
Utendørs
Faste tilviste plasser
Inntil 1000 personer (500 x 2 kohorter)
Inntil 2000 personer (500 x 4 kohorter)
Uten faste plasser
Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter)
Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter)
Med test eller koronasertifikat
Faste tilviste plasser
50 % kapasitet opp til maks 2500 personer (500 x 5 kohorter)
50 % kapasitet opp til maks 5000 personer (500 x 10 kohorter)
Uten faste plasser
50 % kapasitet opp til maks 1000 personer (500 x 2 kohorter)
50 % kapasitet opp til maks 2000 personer (500 x 4 kohorter)
Uteliv, serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling
Skjenkestoppen kl. 24:00 oppheves. (nytt)
Innslippsstopp kl 24:00 opprettholdes.
Krav om registrering, bordservering av alkohol, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand.
i juni i fjor var det to dagers grafitti-workshop i Os sentrum for ungdom mellom 13 og 18 år.
Marie og Paul var instruktører, og ungdommene fikk lære litt om sjablonger, gå løs på veggene inne i tidligere Tojo frisør med spraymaling, og så fikk de sette preg på veggen utvendig ved Skaparstovo i Oshjørnet.
I dag startet Sommergata i Os sentrum, med folkeliv, delvis bilfritt sentrum, litt salgsboder og god stemning.
Og en del av Sommergata står ungdommen for, blant annet med seconhand-marked utenfor Oshjørnet på lørdagen, og så graffiti.
I dag ble det malt over veggen som ungdommene laget i fjor, men det stopper ikke med det, for lørdag skal en ny instruktør og flere ungdommer få gå løs på veggen med ny graffiti.
– I fjor hadde vi workshop med graffitikunstner Marie Doyenne, som resulterte i et fargerikt kunstverk på gamle Oshjørnet. Gatekunst skal være «levende» kunstverk, derfor blir veggen ny i år. Denne gangen er det kunstner Gurdish Haugsdal som skal sette sitt preg på veggen, sammen med ungdommer.
Sommergata fortsetter i over en uke, frem til og med lørdag 26. juni, og i morgen blir det boder, gode tilbud i butikkene, seconhand-marked, graffiti, og klokken 15 blir det utdeling av to kulturstipend.
– For andre gang deler Bjørnafjorden kommune ut to kulturstipend for ungdom på kr 20 000.
Fleire ordførare signerte torsdag brev angåande endringar på fordeling av vaksiner. Brevet er sendt til Helseminister Bent Høie, FHI, HOD og HDIR
– Eg er skuffa og fortvila på vegne av innbyggjarane i Bjørnafjorden, dei tilsette og dei gode frivillige sine vegner! No har vi rigga oss for å kunna gjennomføra vaksineringa i sumar slik vi blei forespegla, våre protestar mot skeivfordeling vann ikkje fram,- og heile vaksineteamet med tilsette og frivillige har jobba intenst med å ta utfordringa med at størstedelen av vaksinedosane kjem midt i ferien, seier ordførar Trine Lindborg i ein kommentar.
Kommunen har søkt etter folk til vaksinering, folk har flytta på ferien sin og eit stort apparat har vore i sving for å klara gjennomføringa i sommarvekene.
Følgjande klare melding er difor oversendt frå ordførarane i 11 kommunar på torsdag:
Kommunane er skuffa over tilrådinga, og ber regjeringa gå for alternativ 1, og oppretthalde dagens planlagde avslutning i veke 29, og så avslutte dose 1 i «plusskommunane» inntil «minuskommunane» i løpet av tre veker har fullført si dose 1 vaksinering.
Her er brevet som vart sendt: I FHI si vurdering kring reduksjon i tal forventa vaksinedosar, datert 14. juni å avslutte skeivfordeling av vaksiner i veke 29 slik som planlagt, men så gå rett over til ei jamn fordeling etter befolkningstal for alle kommunar (alternativ 3).
Tilrådinga har vore godt skjult og ikkje vore drøfta med kommunane det gjeld.
Tilrådinga som FHI kjem med no, vil vere eit brot på dei lovnadane som blei gitt frå regjeringa då skeivfordelinga vart innført.
Då skeivfordelinga vart vedtatt, fekk kommunane klar melding om at vi ville få ekstra mange vaksinedosar i veke 29-32, dei tre vekene det er vanskelegast å skaffe kvalifisert helsepersonell. Vi har stått på og sikra bemanning, for å ta igjen vaksineringa av våre innbyggjarar. Ved den tilrådde endringa vil det kanskje ikkje bli bruk for desse likevel – ikkje fordi det uventa kjem færre vaksiner til landet, men fordi FHI foreslår å gå tilbake på fordelinga, «tilbakebetalinga», av vaksiner til «minuskommunane».
Vi er skuffa over FHI si tilråding. Dette alternativet vil føre til at våre innbyggjarar må vente enno lenger for å få dose 1.
Kommunane vil be regjeringa gå for alternativ 1, og oppretthalde dagens planlagde avslutning i uke 29, og så avslutte dose 1 i «plusskommunane» inntil «minuskommunane» i løpet av tre veker har fullført si dose 1 vaksinering.
Smittetala er låge eller fallande i nesten alle kommunar i landet, og kommunane kan difor ikkje sjå grunn til å gjere endringar i den førespegla vaksinefordelinga. FHI skriv sjølv om alternativ 1 at «Dette vil gi en lavere dekning i de prioriterte kommunene ved avslutningen av den målrettede prioriteringen, men det kan hevdes at med dagens fordelaktige smittesituasjon med mindre geografisk skjevhet i smitte, vil være av mindre epidemiologisk betydning.»
Gjennom heile pandemien har kommunane fått pålagt nye oppgåver, og endringar i restriksjonar og vaksinasjonsprogrammet har blitt kommunisert gjennom pressekonferansar, utan nokon kommunikasjon om dette er handterbart eller kva kommunane treng for å få det til på ein god måte.
No er det på tide at regjeringa lyttar til kommunane, gir oss føreseielegheit og tar oss på alvor. Det kan regjeringa gjere ved å gå for alternativ 1.
Med venleg helsing Sara Hamre Sekkingstad, ordførar i Alver kommune Trine Lindborg, ordførar i Bjørnafjorden kommune Marianne Sivertsen Næss, ordførar i Hammerfest kommune Hans Inge Myrvold, ordførar i Kvinnherad kommune Anders Vatle, ordførar i Eidfjord kommune Mette Heidi Bergsvåg Ekrheim, ordførar i Etne kommune Lars Fjeldstad, ordførar i Osterøy kommune Hege Eide Vik, ordførar i Vaksdal kommune Per Lerøy, ordførar i Austrheim kommune Kjetil Eikefet, ordførar i Modalen kommune Hallvard Hallstein Oppedal, ordførar i Gulen kommune
– Det som skjedde var at jeg kom rundt en sving på hovedveien mot fergen. Det kom en bil rett ut i et uoversiktlig kryss. Det var vanskelig å se at det kom noen. Jeg prøvde å kjøre unna, men det var for sent, sier han.
Ingen personer ble alvorlig skadet, men de tre involverte ble sjekket av helsepersonell.